DROMSKÅRAN

NATURFORMATIONEN skapad av en isälv

Ett kluvet berg, branta fjällsidor, kargt stenlandskap och samtidigt frodig grönska. Isälvskanjonen är dramatisk, vacker, och en unik upplevelse i de jämtländska fjällen.

Dromskåran är den mest kända av de geologiska sevärdheterna i Bydalsfjällen. Den skapades vid inlandsisens avsmältning, när väldiga vattenmassor forsade fram i passet mellan Drommen och Falkfångarfjället. Kanjonen är av typen sadelskåra och är cirka 70 meter djup , 150 meter bred och nästan en kilometer lång. I Dromskåran är det lätt att känna människans litenhet jämfört med naturens krafter, den är urtid, historia och en maffig upplevelse.

Du kan ta dig upp till toppen av kanjonen på två olika sätt. Parkera bilen vid Dromliften.

Alt. 1 Följ stigen uppför Drombackens högra sida till Dromliftens toppstation. Följ sedan markerad led upp genom Bastudalens naturreservat på skårans högra sida, till Dromskårans topp. Gå samma väg tillbaka eller ner genom Dromskåran.

Alt. 2 Ta vägen upp genom stugbyn till fjärrvärmeverket, därefter följ markerad led. I början av skåran finns en fin rastplats. Stigen i Dromskåran är stenig och bitvis smalt och brant.

LÄNGD: ca 5 km
TID: ca 3 timmar

Dromskåran , naturformationen skapad av en isälv