FJÄLLVANDRA

SOMMARENS BÄSTA AKTIVITET

I Jämtland i vackra Bydalsfjällen finns fjällvandringar för alla, här kommer man snabbt upp på kalfjället och upplever riktiga fjäll. Här kommer du snabbt upp på kalfjället och upplever riktiga fjäll och vildmark på kort tid. Förutom att bara njuta av lugnet, stillheten, vackra vyer och den friska fjälluften erbjuder Bydalsfjällen fjällvandringar för de allra flesta. Här finns dagsturer som passar 3-åringens spralliga ben men även den erfarne fjällvandrarens mer krävande behov. I området finns flera bra startställen. Från Bydalen når man snabbt markerad led mot västfjället. För den som vill kan man parkera bilen i Fjällhalsen, därifrån kommer du snabbt upp på kalfjället och vidare mot stenhyddan. Östfjällets topp når man bäst från Gräftåvallen.

Med guiden Sommarfjäll – En upplevelseguide hittar du tips på vandringar, fiske längs Dammån, badplatser, utflyktsmål och mycket annat. Ladda ner den eller hämta den på plats hos någon boende anläggning i dalgången.

Kom ihåg att vara alltid vara förberedd inför din fjällvistelse, upplevelsen blir så mycket bättre och tryggare. Anpassa turen efter vädret, det kan snabbt slå om. Ta alltid med karta och kompass. I dag finns det en mängd bra appar, använd gärna GPS men tänk på att batterierna laddas ur snabbt.

Funderar du på vad du behöver packa för en dagstur på fjället? Vad är viktigast att ta med i ryggsäcken? Det är en konst att packa både lätt och rätt.

STF – Svenska Turistföreningen har packlistor för både sommar och vinter. Läs här

Praktiska tips för en säkrare tur på fjället finns på. Läs här

Ladda ner den här
Sommarfjället - vandringar fär hela familjen
Fjällvandra och plocka hjortron i Bydalsfjäällen

FJÄLLVANDRING

En promenad i fjällmiljö – fjällturer för alla smaker

NÅGRA VANDRINGS TIPS!

FÖR DEN ÄVENTYRSLYSTNA
Både små och stora äventyrare klarar av vandringen genom Dromskåran. Det finns nog en liten äventyrare  oss alla och då är Dromskåran den kick vi behöver. Med tungar rätt i munnen går vandringen i skåran på ena sidan och vissa sträckor kan ge den höjdrädde lite svindel. Tar du det lugnt så går det bra.

FÖR NJUTAREN

Njutaren vandrar på hösten, när luften är frisk och färgerna sprakar. Ta bilen uppför backen, ovanför campingen på Hovde, genom stugområdet och parkera vid stora parkeringen där vägen slutar. Sedan bär det av uppför skidbacken tills kryssleden korsar backen. Därefter erbjuder vandringen en varierad terräng med fjällbjörkskog, vidunderliga fjällvyer åt alla väderstreck och två vindskydd att fika och luncha vid.

FÖR BARNFAMILJEN

En lagom tur, även för dom små. Turen till vattenfallet tar hela familjen upp på kalfjället. Från Fjällgården i Gräftåvallen är det drygt 2 kilometer, på vägen kan ni räkna liftstolpar, plocka något blåbär, kråkbär eller hjortron. Här är en perfekt plats att både fika, äta lunch och leka. Tillbaka går det undan eftersom det bara är nedförsbacke.

FÖR DEN KNÄSVAGE

Grinar du illa när det går utför så är Västfjället ett bra alternativ. Parkera bilen vid Fjällhalsen och följ leden upp längs bäcken. Vid första stigkorsningen ta vänster och fortsätt s sakta och behaglig takt uppför. Utsikten mot Drommen och så småningom Dromskåran är härlig och du kan gå ända till bänken som står 900 meter före Västfjällstoppen innan du vänder. Då är nedförsbacken behaglig och inte alltför brant.

TRE TOPPAR

ÖSTFJÄLLETVÄSTFJÄLLETDROMMEN

Detta är vandringar för hela familjen. De tre topparna är alla lättillgängliga och de flesta klarar av dem i sin egen takt. Den orörda naturen och den fantastiska utsikten gör mödan att gå uppför väl värd utmaningen. Sätt upp dina egna mål. Östfjällstoppen mäter 1 170 m ö h.
Drommen mäter 1 140 m ö h. Västfjället har 1 158 meter till sitt toppröse.

Ta med mobilen, ta ett foto vid varje topp och visa upp i receptionen och få möjligheten att köpa märket “Tre Toppar”